Bagaimanakah Untuk Memastikan Otak Tengah Kita Berterusan Menjadi Aktif

Apabila anak anak kita sudah mendapatkan kebolehan serta dapat mengaktifkan otak, sudah tentunya kita merasa sangat gembira dan kadangkala terfikir tentang cara untuk mengekalkan kebolehan yang sebegini. Ada beberapa kaedah bagaimana untuk memastikan otak tengah kita berterusan menjadi aktif, salah satu caranya ialah dengan menjaga pemakanan dan gaya hidup.
1. Elakkan daripada bahan berfluorida (Fl). Fluorida didapati daripada kebanyakan ubat gigi dan juga dari air paip yang tidak ditapis. Kita perlulah bijak mencari ubat gigi yang tiada fluorida (seperti ubat gigi Mu’min). Untuk air, kita boleh mencari alternatif untuk mencari air daripada bukit serta air yang telah ditapis dengan sempurna.
2. Elakkan supplement daripada kalsium, sebaiknya ambillah susu segar yang lebih bagus untuk penambahan kalsium dalam badan.
3. Elakkan makanan yang diproses: nugget, sosej, burger, dan sebagainya
4. Jika ingin menukar lampu kita perlu mengambil langkah berhati-hati kerana lampu yang pecah akan mengeluarkan habuk raksa yang boleh disedut masuk ke dalam badan kita. Raksa atau merkuri (Hg) adalah sangat beracun. Elakkan menampal gigi yang berlubang dengan raksa, sebaiknya gunakan cara yang lain atau cabut sahaja. Kita perlu memastikan anak-anak rajin memberus gigi supaya tidak perlu tampal gigi.

Comments are closed.
Community Posts
Apabila anak anak kita sudah mendapatkan kebolehan serta dapat mengaktifkan…
Apabila anak anak kita sudah mendapatkan kebolehan serta dapat mengaktifkan…